Siirry sisältöön

Hankkeessa yhtenä pilotointina oli digitaalisen informaatiotaulun kehittäminen vammaistyöhön. Digitaalisen informaatiotaulun käyttäjiä ovat asiakkaat ja ohjaajat. Digitaalisessa informaatiotaulussa halutiinn säilyttää samat näkyvät ominaisuudet asiakkaille, jotka ovat analogisessa informaatiotaulussa eli tarrakuvatyyppisessä viikko- ja päivä-järjestystaulussa. Digitaalisen informaatiotaulun ansiosta kuvia ei tarvitse enää kuitenkaan tulostaa ja laminoida.

Käyttöliittymästä haluttiin tehdä yksinkertainen. Tavoitteena oli, että digitaalinen informaatiotaulu on mahdollisimman selkeä ja helppokäyttöinen. Tavoitteena oli parantaa ja kehittää tiedonkulkua sekä turvata hyvinvointia kehitysvammaisten palveluasumisessa.

Digitaalisen informaatiotaulun sovelluksen hallintaan on tuotu useita uusia ominaisuuksia, jotka helpottavat ohjaajien työskentelyä informaatiotaulun päivä- ja viikkojärjestyksen suunnittelussa. Uusia ominaisuuksia ovat (vrt analoginen informaatiotaulu) kuvien lataaminen kuvapankkiin, kalenteri, etukäteen päivä- ja viikkojärjestyksen teko sekä informaatiotaulun näkyminen kolmella kuvapalstalla kerrallaan tai osio kerrallaan niin sanotusti kuvakarusellina.

Kuvapankissa olevalla ”lataa kuvia informaatiotauluun”-toiminnolla saadaan ladattua jpg- ja png- tiedostomuotisia kuvia kuten selkokielikuvat tai työntekijöiden valokuvat, suoraan kuvapankkiin. Kuvat voidaan tällöin ”drag and dropata” eli ”vetää ja pudottaa” haluttuihin päiviin ja kohtiin. Tällä tekniikalla saadaan säästettyä aikaa, resursseja sekä materiaalikustannuksia. Halutessaan yksikön työntekijät voivat luoda viikko- ja päiväjärjestyksen jo ennakkoon, koska digitaalisen informaatiotaulun avulla on mahdollisuus luoda kalenteriin useita päiviä ja viikkoja etukäteen. Digitaalinen informaatiotaulu vaihtaa automaattisesti uuteen päivään ja näyttää automaattisesti seuraavan päivän.

Elämme vahvasti digitalisaation aikaa ja ajatuksenamme on, että digitaalisuus kuuluu meille kaikille jo yhdenvertaisuuden periaatteen mukaankin. On siis tärkeää pystyä hyödyntämään digitaalisuuden antamia etuja myös vammaistyössä.

Lisätietoja

Juha Saikkonen

Tmi Media Fine

juha.saikkonen@hotmail.com

puh. 0503319445

 

Maarit Luojus, Vaalijalan kuntayhtymä

maarit.luojus@vaalijala.fi