Siirry sisältöön

Somekampanja Jakamisen arvoisia tarinoita toteutettiin 15-28.3.2021 osatoteuttajien omissa somekanavissa (Facebook ja Instagram). Julkaisuja oli joka päivä 2 viikon ajan. Kampanja tehtiin yhteistyössä XAMKin tradenomiopiskelijoiden kanssa. Kampanja koostui kolmesta haastejulkaisusta ja 11 tarinajulkaisusta. Kampanjan julkaisuja löytyy tunnisteella #vetoavammaisalalle. Kampanjaan osallistui Facebookissa ja Instagramissa julkaisuja jakamalla tai postaamalla 12 alan toimijaa sekä useita yksityishenkilöitä

Saimme kampanjaa jakamaan useita somevaikuttajia, kuten @bbtimopaasikunnas, @juhanikoskinen, @laurahaimila, @mikkopeltola, @reatallgren. Somevaikuttajien ansiosta julkaisut tavoittivat niitä, ketkä eivät aiemmin seuranneet vammaisalaa somessa. Kaikki kampanjan aikana saadut kommentit olivat positiivisia ja innostavia 😊

Jakamisen arvoisia tarinoita- somekampanjan postauksissa tuotiin esiin vammaisalalla työskentelevien työntekijöiden kokemuksia. Työntekijät vastasivat kysymyksiin:

  • Mikä sai sinut suuntautumaan vammaisalalle?
  • Mikä on parasta työssäsi?
  • Kenelle suosittelit vammaisalaa?

Jakamisen arvoisia tarinoita – Mika

Valintaa suuntautua vammaisalalle ohjasi intuitio ja halu toimia ihmisten parissa, halu olla mukana edistämässä erityistä apua tarvitsevien asiakkaiden arkea ja edistää kehitysvammaisten yhteiskunnallista asemaa sekä osallisuutta.

Parasta työssä on onnellinen asiakas. Tyytyväisyys saamaansa hoitoon ja tukeen. Edistyksen näkeminen asiakkaan kokonaisvaltaisessa toimimisessa.

Alaa suosittelen sellaiselle, joka on avoin uudelle ja innokas oppimaan uutta, sillä jokainen kehitysvammainen asiakas on täysin oma yksilönsä ja omaa erilaisia haasteita päivittäisissä toimissaan. Kehitysvammatyössä tarvitaan avarakatseisuutta ja innovointia. Täytyy olla halu auttaa ja tukea.

Jakamisen arvoisia tarinoita – Kiira

Olin sijaistamassa laitoshuoltajana kuntoutuskeskuksessa. Sieltä lähti ajatus hoitajaksi ryhtymisestä. Näin siellä erittäin laajasti millaisten asiakaskuntien kanssa voi vammaistyössä työskennellä. Ja melkein siitä ensi ajatuksesta asti tiesin, että haluan autisminkirjon henkilöiden kanssa työskennellä.

Työssä parasta on asiakkaat. Se, kun heidän kanssaan saa tietynlaisen yhteyden ja luottamuksen luotua. Myös meidän työyhteisömme on loistava ja jokainen saa olla oma itsensä.

Suosittelen vammaisalaa kaikenlaisille ihmisille. Jokainen voi tuoda alalle jotain ja jokaiselle varmasti löytyy alalta oma juttunsa. Työtä tehdään suurella sydämellä.

Jakamisen arvoisia tarinoita – Julia

Päädyin vammaisalalle, kun opiskelin lähihoitajaksi ja tuli sitten viimeisenä kehitysvammaisten työharjoittelujakso, niin se vain tuntui oikealta. Ehkä suurin syy siihen on, että kehitysvammaiset asiakkaat ovat niin aitoja ja suorapuheisia.

Parasta työssä on ehdottomasti se, kun näkee asiakkaissa sen ilon pienistäkin asioista. He ovat tyytyväisiä niin pieneen ja juuri se, että he ovat niin aitoja. Negatiivisetkin tunteet näytetään heti, eikä mitään peitellä.

Suosittelisin alaa ihmisille, jotka ovat kärsivällisiä ja omaavat hyvät vuorovaikutustaidot sekä empaattisuuden.

Jakamisen arvoisia tarinoita – Katarina

Päädyin alalle, koska halusin laajentaa osaamistani ja kaipasin uusia haasteita.

Työssä parasta on se, että saa kohdata erilaisia ihmisiä ja työ ei minään päivänä ole samanlaista. Mahtavaa on myös se, kun saa saat ”aikaan jotakin”. Kun keksit asiakkaan kanssa hänen arkeaan helpottavan asian, joka parhaimmillaan auttaa asiakasta olemaan itsenäinen.

Vammaisala sopii ihmiselle, joka ei pelkää kohdata erilaisuutta. Työssä vaaditaan toisinaan myös kekseliäisyyttä ja luovuutta. Avoimella asenteella ja kiinnostuksella pääsee jo todella pitkälle.

Jakamisen arvoisia tarinoita – Joni

Alalle päädyin nimenomaan asiakasryhmän vuoksi. Kehitysvammaiset ovat ehdottomasti itselle mieluisin asiakasryhmä. Olen toiminut myös vanhusten, lasten ja vammaisten parissa. Tein sosiaali- ja terveysalan yksikössä yli 10 vuotta muita työtehtäviä ja sittemmin henkilökohtaisen avustajan töitä kehitysvamma puolella. Kun aikuisiällä valmistuin lähihoitajaksi, oli valinta aivan selvä. Lisäksi paikkoja on paljon auki, joten pääsy oli myös ns. helppoa. Nykyisessä organisaatiossa olen työskennellyt noin kolme vuotta.

Minun työympäristöni on vaikeasti kehitysvammaisten aikuisten palvelukoti. Parasta työssä on yhteisöllisyys. Asiakkaita meillä on 13. Jokaisella oma huone, mutta yhteiset oleskelu- ja ruokailutilat. Me olemme paljon yhdessä, kuin suurta perhettä. Arkena me laitamme yhdessä ruokaa ja teemme arjen askareita, kukin omien taitojensa mukaan. Vapaa-ajalla retkeilemme, käymme tapahtumissa, ulkona syömässä jne. Alkuun itselleni oli vaikea ymmärtää, että varsinkin autistien kanssa työskentely pelkkä läsnäolo on työtä.

Parhaiten työympäristö sopii huumorintajuiselle ja ennakkoluulottomalle tekijälle, joka ei toisinaan karta rankkaakin fyysistä työtä, sillä työnkuvaan ohjaajina kuuluu kaikki normaalissa kotitaloudessa vastaan tulevat tehtävät. Kärsivällisyys on myös työssä hyve, sillä asioiden verkkainen eteneminen ja niihin jumittuminen kerta toisensa jälkeen voi toisinaan turhauttaa. Pienetkin onnistumiset tuottavat suurta iloa!

Jakamisen arvoisia tarinoita – Anne

Valitsin vammaisalan suuntaavat opinnot opon suosituksesta. Olin ensin ajatellut varhaiskasvatusta, mutta koska perhetyö kiinnosti enemmän kuin päiväkotimaailma, niin totesin, ettei varhaiskasvatuksen opinnot kuitenkaan ole se minun juttuni. Päädyin mutkien kautta ensimmäiseen työharjoitteluuni vammaisten asumispalveluun, johon tykästyin heti ja kiinnostukseni alaa kohtaan heräsi. Sain vammaisuuden suuntaavista opinnoista paljon tietoa, kiinnostavin sisältö oli puhetta korvaavat ja tukevat menetelmät.

Minua kiehtoo vammaisalan monipuolisuus ja mahdollisuus hyödyntää omia mielenkiinnon kohteita, kuten musiikkia, multisensoriikkaa ja käsitöitä. Olen luonteeltani välitön ja helposti lähestyttävä ja koin olevani omieni joukossa vammaistyössä. Luulen, ettei vammaisalallakaan tule koskaan valmiiksi, vaan aina voi kokeilla erilaisia tekniikoita ja yrittää löytää asiakkaille yksilöllisiä ratkaisuja heidän elämänsä tukemiseen.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan vammaisalaa ja ottamaan esimerkiksi Diakin avoimen ammattikorkeakoulun opinnoista mielenkiintoisia kursseja ammattitaidon kehittämisen tueksi.

Tervetuloa kollegaksi!