Siirry sisältöön

Merkityksellinen työ opintojen ohelle henkilökohtaisena avustajana

Hymyilevä Elina aurinkoisella parvekkeella.
Elina, 23 työskentelee opintojensa ohella henkilökohtaisina avustajana muutamana päivänä viikossa. – Alussa jännitys kuuluu asiaan, hän sanoo.

Elina opiskelee tällä hetkellä luokanopettajaksi ja päätyi henkilökohtaiseksi avustajaksi alun perin läheisen suosituksesta. Vammaisalalla työskentely on ollut Elinalle mieluisaa ja osittain jopa ohjannut opintojen suuntaa.
– Opiskelen sivuaineenani erityispedagogiikkaa, johon kiinnostukseni heräsi kehitysvammaisten kanssa toimimisen myötä, kertoo Elina.

 

Parasta työssäni on yhdessä jaettu ilo, huumori ja positiivinen elämänasenne. Asiakkaat yllättävät ja riemastuttavat joka kerta huumorillaan.

Kolmen asiakkaansa luona Elina käy 1-2 kertaa viikossa.
– Työnkuvan joustavuus ja monipuolisuus sopii elämäntilanteeseeni loistavasti. Käymme yhdessä muun muassa kaupassa, kirpputoreilla ja retkeilemme esteettömissä paikoissa. Käymme yhdessä myös elokuvissa, museoissa ja erilaisissa tapahtumissa, kertoo Elina.

Elina nauttii työstään vammaisalalla.
– Parasta työssäni on yhdessä jaettu ilo, huumori ja positiivinen elämänasenne. Asiakkaat yllättävät ja riemastuttavat joka kerta huumorillaan. Työ on monipuolista, koska jokainen asiakas on erilainen eikä siksi aika käy koskaan pitkäksi! toteaa Elina.

Työ on Elinalle todella merkityksellistä, ja se on saanut hänet pohtimaan myös omaa elämäänsä vammaisten näkökulmasta.
– Tärkeintä, mitä olen oppinut vammaisalan työssä on avoimuus sekä kärsivällisyys. Aluksi jännitys kuuluu asiaan, mutta työstä tulee todella mielekästä, kun asiakkaan oppii tuntemaan. Olen myös kohdannut paljon asioita, jotka eivät ole tulleet aiemmin mieleen vammattomuuteni takia, se on antanut perspektiiviä, pohtii Elina.


Mitä henkilökohtainen avustaja tekee?

  • On arjen apuna ja tukena eri-ikäisille apua tarvitseville ihmisille heidän päivittäisissä toimissaan kuten työssä, opiskelussa ja harrastuksissa
  • Mahdollistaa avustettavan mahdollisimman itsenäistä elämää hänellä olevista rajoitteista huolimatta
  • Työ sopii sinulle, jos sinulta löytyy joustavuutta, arjen taitoja sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn
  • Työ mukautuu jokaisen asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin, jotkut asiakkaat tarvitsevat apua muutamia tunteja viikossa, osa päivittäin
  • Työ sopii hyvin myös opiskelijalle

Koulutus:

  • Henkilökohtaisen avustajan koulutusta järjestetään esimerkiksi ammatillisissa oppilaitoksissa
  • Tutkinto on vammaisalan ammattitutkinto ja osaamisala henkilökohtainen avustaja
  • Työllisyysnäkymät ovat hyvät ja alan ammattilaisia tarvitaan aina
  • Avustajana voi kuitenkin työskennellä muullakin koulutuksella, koska työhön ei ole muodollisia pätevyys- ja koulutusvaatimuksia, koulutus antaa monipuolista alalla vaadittavaa osaamista.

Kirjoittaja: Kreeta Koskijoki