Siirry sisältöön

Alanvaihto harkinnassa? – Vammaistyöstä merkitystä elämään

Tänä päivänä olemme onnekkaita siinä, ettei varhain tehdyt työuravalinnat ole koko loppuelämää sitouttavia. Meillä on mahdollisuus tehdä valintoja uudestaan. Joskus muutokset elämässä saattavat tuoda uusia näkökulmia omaan uraan. Ehkä nykyinen työ ei vastaa enää muuttuneita elämänarvoja, jolloin alamme miettimään, onko työni oikeasti sitä, mitä haluan koko loppuelämäni tehdä. Pidänkö työtäni enää mielekkäänä? Onko työni minulle merkityksellistä?

Vammaisala kärsii työvoiman pulasta. Syyksi epäillään vammaisalan huonoa imagoa, kuten työn vaativuutta, kuormittavuutta ja mahdollista väkivallanriskiä. Ehkä syyt ovat kuitenkin myös hyvin inhimillisiä. Harva tietää, millaista työtä vammaisalalla tehdään. Usein jopa sosiaali- ja terveysalalla opiskelevilla vammaistyö jää tuntemattomaksi alaksi, eikä minkäänlaista siltaa vammaisalalle muodostu opintojen aikana. Se on todella harmillista, koska useat vammaisalalle tiensä löytäneet kokevat työnsä hyvin tärkeäksi ja merkitykselliseksi.

Sosiaali- ja terveysalan ammatteja puhutaan usein kutsumusammatteina. Sitä ne varmasti ovat, niin kuin kaikki muutkin ammatit. Ei mitään työtä ole mielekästä tehdä, jos sitä ei tunne omakseen ja jos siihen ei tunne vetoa. Vammaisalalla työskentelevät kokevat työssään tärkeäksi ja merkitykselliseksi asiakkaan aidon kohtaamisen. Vammaistyötä tekevän tärkein tehtävä on tukea vammaisen henkilön ihmisoikeuksien toteutumista ja osallisuutta yhteiskuntaan. Nämä tehtävät vaativat vankkaa ammattitaitoa, esimerkiksi ohjaustaitoja sekä lainsäädännön, palvelujärjestelmän, apuvälineiden ja nykyajan teknologian tuntemista.

Positiivisella asenteella ja huumorilla työntekijä pääsee jo pitkälle. Kun työpäivän aikana puuro palaa pohjaan ja valkoinen pyykki muuttaa väriään vaaleanpunaiseksi, voi asiakkaan kanssa kaikessa rauhassa pysähtyä nauramaan asialle. Asiakkaan lempibändin tullessa kaupunkiin, varataan keikkaliput ja lähdetään keikalle yhdessä. Yhteistyösuhteen luominen onkin tärkeä osa työtä. Joskus sen eteen on tehtävä todella paljon töitä, mutta onnistuttuaan se on sitä kaikkein tärkeintä koko työssä.

Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hankkeessa pyrimme lisäämään kehitysvamma-alan vetovoimaa, vahvistamaan alan osaamista ja parantamaan työvoiman saatavuutta alalle. Vammaisalan työhön pääsee monenlaisia opintopolkuja pitkin. Jos haluat laittaa työurasi uusiksi ja aloittaa alusta tai ehkä laajentaa olemassa olevaa osaamistasi ja edetä urallasi, kannattaa tutustua lähialueen koulutustarjontaan. Ammatillisesta koulutuksesta vammaisalalle päädytään muun muassa lähihoitajaopintojen ja hoiva-avustajakoulutuksen kautta. Ammattikorkeakoulu puolestaan kouluttaa alalle sosionomeja ja sairaanhoitajia. Lisätietoja koulutuksista voit käydä lukemassa täältä.

Merkityksellinen työ on tärkeä osa ihmisen elämää. Vietämme työpaikalla ison osan elämästämme. Monesti oikean alan löytyminen saa ihmisen voimaan henkisesti paremmin. Uskallus ammatin vaihtoon vaatii kypsyttelyä. Ehkä olet jo kypsytellyt tarpeeksi.

Vammaisala etsii ihmistä ihmiselle. Mieti, voisitko sinä olla se ihminen.

Annu Huttunen
Vammaisalan vetovoima- ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hanke projektiasiantuntija, TtM
Etelä-Savon ammattiopisto